herinner1
herinner3
lieverdanbrood14
herinner

Studio Huisraad liet ter herinnering aan een overleden dierbare, een persoonlijk interieuraccessoire maken.

Dit jaar op 21 december is het alweer vijf jaar geleden dat mijn vader overleed. Nu ik het schrijf denk ik ‘wat vliegt de tijd’.
Ik was 34 en mijn vader 78. Ik ben een kind van oudere ouders en mijn vader kreeg de ziekte van Alzheimer.

Een hele moeilijke periode vond ik dat ziekteproces. Van een ondernemende, zorgzame en zachtaardige man veranderde mijn vader in een afhankelijke, hulpbehoevende en soms lastige patiënt. Het verdrietigst vond ik het om te zien hoeveel moeite hij zelf had met zijn steeds kleiner wordende wereld, en hoe mijn moeder haar levensgezel verloor.

Ons rouwproces begon dus eigenlijk al vanaf het moment dat de diagnose gesteld werd, omdat we wisten dat het vanaf dat moment niet meer beter zou gaan.

Eenmaal opgenomen in een verpleeghuis, ging het hard achteruit met mijn vader en overleed hij na een half jaar.

Ik herinner me mijn vader als een gedistingeerd man. Altijd netjes, vriendelijk, welbespraakt en goed gekleed. Een heer eigenlijk. Heel typerend voor mijn vader was dat hij áltijd een overhemd droeg. No matter what… Zelfs toen hij niet meer in staat was zichzelf te kleden, zorgde mijn moeder altijd voor dat overhemd.

Toen ze mijn vaders kledingkast uitruimde was dat dan ook hetgeen ik graag wilde hebben. Een overhemd. Misschien zou ik het op een goede dag zelf nog wel eens aantrekken.

Maar zoals dat soms gaat in een mensenleven kwam het er niet van en lag dat overhemd daar maar te liggen. Ik keek er af en toe naar en verder deed ik er weinig mee.

Totdat…ik in het Arnhemse Modekwartier bij Plotz naar binnen liep, waar ik kussens zag die gemaakt waren van overhemdstof. Ik maakte een praatje met de eigenaresse over hoe leuk haar collectie zelfgedrukte shirts was en dat ik die kussens zo geweldig vond. Ze waren bedrukt met een grafische print, waardoor de ouderwetse stof een ‘hippe touch’ kreeg.

Eenmaal thuis viel het kwartje…Zo’n kussen moest en zou ik hebben en wel gemaakt van het overhemd van mijn dierb’re paps!

En zo geschiedde dat ik nu een heel bijzonder, uniek en dierbaar kussen in mijn woonkamer heb liggen, dat me altijd doet herinneren aan die lieve, zachtaardige pa van mij.

Reacties

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *